MENU

Opskrifter / Bagværk

Opstart af surdej

Opstart af surdej

Surdej:

2 dl lunkent vand (37 grader)
200 g fuldkornshvedemel

 

Surdej er med til at få dejen til at hæve og giver brødet mere smag. Det er lidt mere krævende at bage brød som hæver kun med surdej end brød der hæver med gær.

For det første tager det 5-6 dage at få surdejen i gang. Dernæst kan det være en udfordring, at dej hævet på surdej er påvirkelig af temperatur, luftfugtighed og andre livsbetingelser for de godartede bakterier der er i surdejen. Derfor kan surdejshævet brød hæve meget forskelligt fra gang til gang.

Hvis du ikke har mod på at satse på surdej til hævningen alene, kan du tilsætte 1 gram gær til dejen. Hvis du hæver dejen alene med surdej, så hold øje med den. Hvis den ikke hæver, så stil den lidt varmere og giv den mere tid.

 

SÅDAN GØR DU:

Rør melet ud i vandet i en plastikbeholder eller et stort glas. Rør indtil dejen har en ensartet grødagtig konsistens. Læg et låg løst over beholderen og lad dejen stå ved stuetemperatur 4-5 dage. Rør i surdejen hver dag og duft til den. Den skal efter et par dage begynde at dufte gæret – nærmest af øl – og  gæringen skal være aktiv, hvilket ses ved at surdejen danner luftbobler. Når den dufter syrlig og forekommer levende (danner mange bobler), er den klar til at bruge.

 

BAG MED SURDEJ:

Brug op til 200 g surdej svarende til 6 spsk. per 1 kg mel. De første par gange kan det være en fordel at tilsætte 1-3 g gær for at fermme fermenteringsprocessen i hævetiden.

 

SÅDAN VEDLIGEHOLDER DU SURDEJEN:

·         Kassér 2/3 af surdejen ved første opfriskning

·         Tilsæt 100 g fuldkornshvedemel + 200 g vand og bland godt

·         Surdejen er klar til brug efter 2 timer

 

OPBEVARING:

·         På køkkenbordet – ryst den lidt når du går forbi. Denne opbevaring kræver at du bager ofte, typisk hver 2. dag

·         I køleskab – tages ud dagen før brug. Med denne opbevaring kan du opfriske din surdej en til to gange om ugen.