MENU

Opskrifter / Bagværk

Surdej - pasning og opfriskning

Surdej - pasning og opfriskning

150 ml lunkent vand (ca. 25°C)
100 g fuldkornshvedemel

Surdej er med til at få dejen til at hæve og giver brødet mere smag. Det er lidt mere krævende at bage brød, som hæver kun med surdej end brød, der hæver med gær, men det er til gengæld det hele værd. Hvis du ikke har mod på at satse på surdej til hævningen alene, kan du tilsætte 1 gram gær til dejen pr 1 kilo mel. Har du ikke allerede din egen surdej, kan du læse om, hvordan du starter den op her.

Bagning med surdej

Dagen før du skal bage opfriskes surdejen med vand og fuldkornshvedemel i ovenstående forhold. Brug en ske til at blande med og en passende beholder med tætsluttende låg. Konsistensen skal være som tyk havregrød og bør opbevares på køkkenbordet, indtil den er klar. Surdejen er klar til at bage med, når den er tydeligt hævet, dufter syrligt og er fuld af bobler. Imellem hver bagning bør fuldkornssurdejen opbevares i køleskabet, med mindre du bager hver eller hver 2. dag.

Hold din surdej i topform

En surdej er en levende organisme, der skal passes og plejes, ligesom blomster skal vandes og gødes. Surdejen har de allerbedste levevilkår ved stuetemperatur, men hvis du ikke bager hver eller hver 2. dag bør surdejen opbevares i køleskabet.
Uanset om du bager ofte eller ej, er det vigtigt at opfriske surdejen 1 gang om ugen med ovenstående forhold. Får du ikke brugt så meget af din surdej til bagning, bør du kassere en del af den, så du ikke ender op med en alt for stor mændge surdej. Hver gang inden du skal bage, skal surdejen tages ud af køleskabet og opfriskes dagen forinden.

Din surdej er i dårlig form, hvis den danner sorte skjolder på toppen eller bliver rustrød – så er det desværre på tide at starte en ny surdej op. Er der kommet mug på siderne af beholderen, kan du stadig bruge surdejen. Den skal blot overføres til en rengjort beholder. En sund surdej skal dufte syrligt og gæret. Hvis du passer og plejer din surdej som beskrevet, kan den i princippet holde sig i flere generationer. En surdej i topform bidrager både med god hæveevne, karakter til brødet og er samtidig en fantastisk smagsgiver til både flutes, brød, boller og pizza.